Kitchen Stories - Martin Fondse Międzynarodowy Festiwal Muzyki Współczesnej Warszawska Jesień

przejdź do treści

Obok muzyki, kuchnia i kultura jedzenia wspaniale zbliżają do siebie ludzi. W muzyce relacje powstają za pośrednictwem dźwięków rozmaitej proweniencji. Smak i zapach działają podobnie. Do komunikacji nie jest zatem niezbędny język, słowa. Muzykę wystarczy grać i słuchać. To samo dotyczy smakowania potraw i delektowania się ich zapachem. Muzyka i kuchnia mówią nam wiele o ludziach i miejscu, z którego pochodzą. Tworzą pomosty pomiędzy narodami, regionami i pokoleniami. 

Inspiracją do napisania Kuchennych opowieści był dla mnie ten właśnie związek między muzyką a kuchnią. Muzyka zabierze słuchaczy na wiele kontynentów (do Europy, Azji, obu Ameryk, Afryki i Antarktyki). Specjalne miejsce w utworze zajmują Ukraina oraz nowo odkryty kontynent Zelandia. Mamy tu lokalne specjały, takie jak hoosh z antarktycznych wypraw, ukraiński barszcz, a także północnoamerykańską fantazję z fastfoodów, obok nich zaś – melodycznie potraktowane prezentacje ekranowych i internetowych szefów kuchni (są wśród nich m.in. Zanele van Zyl z Afryki Południowej, Saito – tokijski bóg sushi oraz ukraiński mistrz Jewhen Kłopotenko). 

Martin Fondse